Druivenjam

Hier een aantal foto’s van het maken van de druivenjam. Van plukken tot in de jampot.

Hier hangen de druiven nog aan de plant en gaan ze de emmer in.

Alle druiven worden gewassen en de mooiste en beste worden eruit gesorteerd en komen in de jam.

Met deze nieuwe weegschaal heb ik netjes een kilo druiven afgewogen voor een pak geleisuiker.De druiven heb ik plat gestampt met de aardappelstamper en dan gaat de suiker erbij.

Dan alles goed verwarmen en 4 minuten flink laten koken en af en toe roeren in de pan. Daarna kan alles in de potjes gedaan worden.

Hier een foto van de jampotjes. In drie potten zit druiven gelei. Dat is druivensap met geleisuiker dat je kan gebruiken als druivensaus of als aanmaak limonade.


6 Responses to “Druivenjam”

 1. r riedel Says:

  dit is net wat ik aan het zoeken was!

  bedankt

 2. Aaltje Blom Says:

  Smaakte de jam?
  ik las op een site dat druivenjam niet lekker was.
  Ik heb wel 25 kilo,anders maak ik gelei
  vr.gr. Aaltje

 3. Kokkie Henkie Says:

  Als je de Jam zo maakt heb je veel schillen en pitten en weinig kleur van je blauwe druiven; een jam van niks! De kleur zit namelijk in de schil en die zou je er met geweld uit moeten persen. Vroeger had ik zo’n metalen worstmaler een soort molen, maar dan voor fruit. Je kon de afvalbaan dichtdrukken met een schroef. Zo kreeg je fantastisch sap. Nu heb je keukenmachines die helaas de pitten ook meemalen en daar wordt het druivensap bitter en ijzerachtig van helaas. Daarom vindt niemand dat lekker. Ik heb het dus geprobeerd met een kunststofmes in de blender, die de pitten heelhoudt. Daarna zeef je het sap in een grove zeef, daarna in een fijnere en met een houten lepel door een hele fijne. Voeg het sap van een halve citroen toe voor de smaak, maar vooral voor het behoud van de kleur (rood i.p.v. bruin)
  Kook dan zonder toevoeging van water alles in en doe daar als laatste de suiker bij. Daarna blijven roeren om aanzetten te voorkomen.
  Er moet heel veel suiker bij. Maar het hoeft niet per sé die dure geleisuiker te zijn, want je kunt ook afbinden met aardappelmeel (kleurloos).
  Proef het resultaat, het moet mierenzoet zijn.
  Helaas ontbreekt de “bite” bij deze methode, maar je hebt wel een lekkere jam. Om ook nog een beet te krijgen heb ik ook geëxperimenteerd met op het laatst toevoegen van kleine stukken nectarine. Dan krijg je werkelijk weer zin in een boterham met JAM!
  Groetjes van Kokkie Henkie.

  http://www.publicare.nl/Kokkie%20Henkie/index_kokkie_henkie.htm

 4. Gert Weerd Says:

  Erg leuk de foto’s erbij. Nog een handige tip. Voor mensen die niet vruchtvlees en pitjes in de jam willen. Even alles na het koken door een zeef halen. Erg lekker.

 5. koos Says:

  wat doe je met de vellen en de pitjes???
  gaan die gewoon mee in de jam??

 6. gerda kielman Says:

  Leuk om foto’s van het proces te zien!
  Zaten er geen pitten in de druiven? Ik haal de zachtgekookte druiven altijd door de passevite omdat ik niet van pitjes in de jam houd…
  Overigens, ik gebruik nooit suiker, wel diksap en Marmello. Al sinds 1986 en dat bevalt nog steeds goed.
  En druivenjam is erg lekker, ook een flinke schep door de yoghurt is heerlijk.

Leave a Reply